2010. október 12., kedd

Sütőtök

A sütőtök az új szerelmem. Odavagyok érte. Egyrészt azért, mert nagyon finom, másrészt pedig nagyon egészséges. Az update szerint a 2-es kódot kapta, úgyhogy maximum ebédre lehet enni, súlytartó szakaszban, mivel elég magas a cukortartalma. Azonban ebben az időszakban mindenkinek ajánlom, sokat használ!

10 dkg sütőtök átlag 27 kalóriát tartalmaz

A sütőtöknek magas a karotin(antioxidáns) és a vastartalma (hiánya miatt fáradékonyak vagyunk, gyengül a koncentrálóképességünk, és fokozódik a fertőzések iránti hajlamunk), tartalmaz többféle vitamint (A, C, B több fajtája, E), értékes élelmi rostokat és fehérjéket. Serkenti a bélmozgást, enyhén hashajtó hatású, tehát méregteleníti a szervezetet. A vitaminok közül rendkívül magas az A-vitamin tartalma (hozzájárul az éles látáshoz, az erős immunrendszer és az egészséges bőr kialakulásához), és minél mélyebb narancssárga a színe, annál több található benne. Ásványi anyagok közül a kalcium, a foszfor és a magnézium található meg benne, és ha ezek megfelelően szívódnak fel, gyógyító hatásuk igen magas lehet. Alkalmazhatjuk megfázásos betegségek esetén, valamint A-vitamin tartalmának köszönhetően a gyulladásos betegségek ellen is hatásos, főleg a nyálkahártyát ért gyulladásokkal szemben. Hatásos lehet a tüdőgyulladás ellen is, komolyabb esetekben pedig búzacsíraollajjal fogyasztandó. A benne található antioxidánsok megkötik a szervezetben található szabadgyököket, így csökkenthetik a daganatos betegségek kialakulását.

És néhány recept:

Sült tök:


A tököt (erre a legmegfelelőbb a kanadai tök) először megmossuk, majd félbevágjuk, vagy kis szeletekre szeljük, és egyszerűen berakjuk a sütőbe, közepes hőfokra. Egy, másfél óra alatt sül készre. ne cukrozzuk vagy mézezzük, mert amúgy is magas a cukortartalma!



Sütőtökleves:

A megsült tök belsejét kikaparjuk, és hagymára dobjuk (egy tökhöz egy kis fej hagyma kell). Rakhatunk mellé egy kis szem meghámozott, felszeletelt krumplit (elhagyható, fogyókúrázók ne tegyék bele), mely fokozza a telt ízét. Sózzuk, borsozzuk, majd készre főzzük. A kész levest leturmixoljuk.

Sütőtökdzsem:

Kb. 2 kg sült tököt összekeverünk 1 citrom ás egy narancs lereszelt héjával és kinyomott levével, ujjnyi gyömbérrel, egy kiskanál őrölt fahéjjal és egy kiskanál őrölt szegfűszeggel. megkóstoljuk, és annyi mézet adunk hozzá (édesítővel helyettesíthető), hogy kicsit savanykás maradjon (kb. 4-5 evőkanál). Adunk hozzá 2 tasak dzsemtartósító port, és feltesszük főni. Állandóan kevergetjük, forrás után még 3-4 percig főzzük, majd kis, csavarós tetejű üvegekbe töltjük. lezárjuk, negyed órára fejre állítjuk, majd visszafordítjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Aki szereti a pikáns ízeket, tehet bele kevés kakukkfűlevelet vagy őrölt koriandert is, esetleg vaníliarúd kikapart belsejét.

És persze felhasználhatjuk másképp is, nálunk idén is elmaradhatatlan a töklámpás :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése