2010. augusztus 31., kedd

Mik az egészséges táplálkozás alapjai?

Még mindig adós vagyok ezzel a témával. Úgy gondoltam, hogy ezt a bejegyzést a saját tapasztalataim alapján írom meg. Előre szeretném elmondani a félreértések elkerülése végett, hogy nem vagyok szakember, csak a saját tapasztalataim és a környezetemben élőket megfigyelve tudok nyilatkozni, de remélem, ezzel is tudok segíteni másoknak!

Alapvetően az update szerint táplálkozom, és hiszek is benne (hiszen számomra bevált), de vannak olyan dolgok, melyek az updatettől függetlenül is hasznosak és vannak olyanok is, ahol hiányosságok vannak.
Korábban úgy gondoltam, hogy a fogyás azon múlik, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be a szervezetünkbe, mint amennyit elégetünk. Ez alapvetően így is van, de nagyon nem mindegy, hogy azokat a kalóriákat milyen formában visszük be. Ha naponta pl. 1000-1200 kalóriát eszünk, mert éppen diétázunk, de ezt csak "junk food" formájában visszük be, nem lesz energiánk és betegek leszünk. Tudom, mert tapasztaltam. Évekig nem volt energiám tornázni, mindig fáradt voltam, ahogy hazajöttem a suliból, aludnom kellett egyet, és sokszor éreztem úgy, főleg a metrón, hogy el fogok ájulni.

A lényeg, hogy alapvetően a kalóriaszámlálás jó, de önmagában nem elég. Számomra ekkor jött az update. Előtte sokáig nem figyeltem az étkezésemre ilyen mértékben, csak tornáztam, és mentek is le kilók, de nem formálódtam, izmosodtam a kellő mértékben. De ahogy elkezdtem kiiktatni a cukrot és a lisztet, megjelent a hasizmom és a combom alakja is megváltozott (azon még mindig van felesleg, nem kevés, de összehasonlíthatatlan). Számomra ez teljesen meggyőző volt. Ekkor jöttem rá, hogy valóban, a mozgás csak töredéke az egészséges életmódnak, a nagyobb része a táplálkozás. Az ember mindig hallja ezeket, bólogat, hogy így van, de csak akkor fogja fel igazán, mikor a saját testén tapasztalja. Számos példát tudnék erre mondani, pl. mikor anyukám elkezdte, allergiás volt, azóta nincsenek ilyen tünetei, valamint kaptam egy új nagymamát is, mivel ő is sokkal mozgékonyabb és nagyobb teherbírású lett, mióta követi ezt az életmódot.

Sokan nem hisznek az updateben, pedig lényegében nem új dolog, azt mondja, amit a többi fogyókúra is. A különbség annyi, hogy ezt életmóddá lehet tenni, és vannak olyan termékek, melyek ugyan nem olcsóak, de helyettesítik a (többi diéta által is) tiltott élelmiszereket. Számomra a péksütik jelentenek igazi áldást :)

Vannak alapelvek, melyek az updatettól függetlenül is nagyon hasznosak, és mindenki tisztában van vele, de azért én felsorolnám, mit tartok fontosnak a helyes táplálkozással kapcsolatban:

1. Ki kell iktatni az étrendből a cukrot és a finomlisztet, és a teljes kiőrlésűből is keveset kell fogyasztani. Ez nem újdonság, hiszen egyik diéta, vagy egészséges életmód sem ajánlja ezeknek a fogyasztását. A cukrot különösen veszélyesnek tartom, erről bővebben itt olvashattok:
http://www.femina.hu/egeszseg/cukor
http://drimmun.com/egeszseges-taplalkozas/a-cukor-mereg.html
Ami viszont egyik helyen sincs leírva: a cukor a rákos sejtek legfőbb tápláléka, és ha valakinél ezt a betegséget diagnosztizálják, rögtön diétát írnak elő, amelyben nem szerepel a cukor és a finomított szénhidrátok. Miért ne menjünk elébe ennek? A liszttel kapcsolatban ugyanez a helyzet, mert az iparilag finomított lisztet a szervezet cukorrá alakítja. Nem tudja feldolgozni, hiszen ilyen a természetben nincs. Megoldás lehet a természetes édesítés, pl. nyírfacukor, méz (kis mértékben), u1 cukor, és a mesterséges édesítőszerek is. Igen, ennek is híve vagyok, hiszen ebbe még senki nem halt bele, a cukorba pedig már megszámlálhatatlan elhízott és cukorbeteg ember. Világszerte. Természetesen a mértékletesség itt is fontos, nem esztelenül. hiszen mindenből ésszerű mennyiséget kell fogyasztani.

2. A napi legalább háromszoros étkezés, de a legjobb az ötszöri, hatszori. A test számára fontos, hogy az emésztési folyamatok rendben végbemenjenek, és ezt az emésztőrendszer folyamatos mozgásban tartásával érhetjük el. Sokan a napi rutin során csak este esznek, de ezzel nem tesznek jót szervezetüknek. Ha többször eszünk keveset, a szervezet jobban hasznosítja a megkapott táplálékot, mint ha egyszer halmozzuk el vele.

3. Megfelelő folyadékbevitel: ennek fontosságát is mindenki ismeri, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, pedig nagyon fontos a méreganyagok távozása és a fogyás szempontjából is. Ha nem iszunk eleget, nem fogyunk olyan ütemben, mert a szervezet visszatartja a vizet. Napi 2-3 liter folyadékra van szükségünk. de természetesen ennek nagy többsége víz legyen, a cukrozott üdítők pedig tiltólistán szerepelnek ebben az esetben is. Kiegészíthetjük általunk facsart gyümölcsökkel, bolti 100 %-os, nem cukrozott üdítőkkel, teával.

4. Minél többféle ételt fogyasztunk, annál teljesebb értékű a táplálkozásunk. Az egy dolog, hogy egészséges dolgokat kell ennünk, de biztosítanunk kell a szervezetünk számára a megfelelő mennyiségű vitaminokat és ásványi anyagokat. A mai élelmiszerek vitamintartalma töredéke annak, mely korábban ugyanabban az termékben megtalálható volt, ezért kétlem, hogy manapság plusz vitaminok, táplálékkiegészítők nélkül biztosíthatjuk ezeket maradéktalanul a szervezethez. Mindenesetre minél többféle élelmiszert eszünk, annál többféle vitamin jut a szervezetünkbe. Ha valaki a zöldségek közül csak a paradicsomot szereti, érdemes néha kipróbálni más zöldségeket is, akár egzotikusabb változatokat is, hiszen annál teljesebb értékű lehet a táplálkozás. Érdemes odafigyelni a test jelzéseire is, hiszen (nálam főleg a gyümölcsök esetében) sok esetben jelzi, hogy mire van szüksége, ha megkívánunk egy-egy dolgot (nem cukrosat, mert ebben az esetben csak a cukor okozta farkaséhségről van szó).
5. A mértékletesség nagyon fontos, semmiből sem ehetünk óriási mennyiségeket, hiszen a szervezetnek nincs szüksége fölös kalóriákra és túlzott táplálékbevitelre. Lehet enni, és élvezzük is az ételt, de nem mértéktelenül. Egy háromfogásos ebéddel sincs baj, ha mindenből egy kicsit eszünk. Ahogy a túl sok testmozgás is káros lehet, elfáradunk, és maradandó károkat is okozhat az ízületekben és egyéb helyeken, úgy a túlzott táplálékbevitel is káros. Talán az egyetlen, amivel a testünk meg tud küzdeni, a túlzott folyadékbevitel.
6. A természetességre való törekvés az ételekben nagyon fontos. Ez alatt azt értem, hogy lehet enni feldogozott élelmiszereket, de nem agyonfeldolgozottakat, mint a liszt, amelyről már volt szó. Hiszen a húst is megsütjük, a gyümölcsöt is tartósítjuk ínségesebb időkre, de van különbség a "házi" és az ipari feldolgozás között. A másik, amire oda kell figyelni ebben az esetben, az az ízfokozók és társaik. Ebben a témában még nem vagyok eléggé otthon, de máris van egy ellenségem, a nátrium-glutamát, melyet egyre gyakrabban használnak ízfokozóként. Soha ne vegyetek olyan terméket, melyben ez előfordul. Itt tudjátok elolvasni, miért: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/glutamat.html
http://www.lowcarb.hu/cikkek/egeszseg/az.edes.a.sos.es.a.natrium-glutamat.htm

Azt hiszem, hogy ezek a legfontosabb alapelvek, amelyeket érdemes szem előtt tartani. Megint hangsúlyoznám, hogy nem vagyok szakember, tapasztalataimat és megfigyeléseimet írom le, ezzel próbálva segíteni másoknak.

A titok pedig mindezek mögött az, hogy agyban kell átállni egy új életmódra, anélkül nem megy. Tudni kell, mik a céljaink, mit miért teszünk, miért tornázunk és miért azt esszük, amit. Nem lemondásként kell felfogni, hanem úgy, hogy ezzel magunkért tettünk valamit, sőt akár más emberekre is befolyással lehetünk, akik majd példaként tekintenek ránk, így esélyünk van jobbá tenni az emberek életét. Nekem ez a célom.

Remélem tetszett, hamarosan újabb téma jön :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése